Het maken van de keuze tussen het aanschaffen van een auto op de zaak of privé is een belangrijke financiële beslissing voor zowel ondernemers als particulieren. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, en het is cruciaal om deze goed te begrijpen om een weloverwogen keuze te maken. In dit artikel bespreken we de fiscale aspecten zoals de bijtelling en de oldtimerregeling, en zetten we de voor- en nadelen van beide opties op een rij.
Auto Privé
Wanneer je ervoor kiest om een auto privé aan te schaffen, zijn er ook diverse fiscale aspecten en voordelen waar je rekening mee moet houden. Als je een privéauto gebruikt voor zakelijke ritten, kun je jezelf een kilometervergoeding uitbetalen. Deze vergoeding bedraagt in 2024 €0,23 per kilometer. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten voor brandstof, onderhoud en afschrijving te dekken.
Auto op de Zaak
Wanneer je als ondernemer een auto op de zaak aanschaft, zijn er diverse fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken. Alle autokosten die je maakt, kunnen namelijk als zakelijke kosten worden opgevoerd. Neem hierin wel mee dat je twee soorten bijtellingen moet betalen. Deze staan hieronder uitgelegd.
- Brandstofkosten: Alle brandstofkosten kunnen ten laste van de zaak worden gebracht.
- Onderhoud en reparaties: Kosten voor onderhoud en reparaties zijn aftrekbaar.
- Verzekering en belasting: Premies voor autoverzekeringen en motorrijtuigenbelasting kunnen worden opgevoerd als zakelijke kosten.
- Afschrijvingen: De auto kan worden afgeschreven over een periode van vijf jaar, wat de winst en daarmee de belastingdruk verlaagt.
- Leasekosten: Als je een auto leaset, zijn de leasekosten volledig aftrekbaar.
- Parkeerkosten en tol: Kosten voor parkeren en tol zijn ook aftrekbaar als zakelijke uitgaven.
Bijtelling Auto
Wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Dit is een fiscale maatregel waarbij een percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij je inkomen. Deze wordt vervolgens belast in je inkomstenbelasting ieder jaar in box 1 (inkomsten uit werk/woning) . De bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde en het type auto (elektrisch, hybride, benzine, diesel). Je kunt deze eenvoudig online berekenen.
Gebruik je de auto minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan kun je vrijstelling van bijtelling aanvragen. Dit moet je kunnen aantonen met een sluitende rittenadministratie.
Bijtelling Kilometers
BTW Correctie met Kilometeradministratie:
Wanneer je een gedetailleerde kilometeradministratie bijhoudt, kun je precies bepalen hoeveel van je gereden kilometers zakelijk en hoeveel privé zijn. Deze administratie is essentieel voor het berekenen van de BTW-correctie voor privégebruik van een auto die op de zaak staat.
Stel, je rijdt jaarlijks 40.000 kilometer en hiervan is 10.000 kilometer privé. Dit betekent dat 25% van je totale kilometers privé zijn gereden. Je moet dan 25% van de BTW die je hebt teruggevraagd voor autokosten, zoals onderhoud, brandstof, reparaties en accessoires, terugbetalen aan de Belastingdienst. Deze methode zorgt ervoor dat je alleen BTW betaalt over het daadwerkelijke privégebruik van de auto.
BTW Forfait zonder Kilometeradministratie:
Heb je geen sluitende kilometeradministratie? Dan moet je de BTW-correctie voor privégebruik bepalen op basis van een forfaitair percentage. In dit geval betaal je 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief BTW en BPM. Dit forfaitaire percentage wordt ook toegepast op auto's die je via operational lease of financial lease gebruikt, evenals op youngtimers.
Voor margeauto's, dat zijn auto's waarvoor je bij de aanschaf geen BTW hebt kunnen aftrekken, geldt een lager forfaitair percentage van 1,5%. Dit betekent dat je jaarlijks 1,5% van de cataloguswaarde van de auto als BTW-correctie moet betalen aan de Belastingdienst.
Youngtimerregeling & Oldtimerregeling
Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een speciale bijtellingsregeling (youngtimer). De bijtelling wordt dan niet gebaseerd op de cataloguswaarde, maar op de dagwaarde van de auto. Dit kan aanzienlijk voordeliger zijn, vooral bij auto’s die in waarde zijn gedaald sinds hun aanschaf. Bij de Oldtimerregeling (40 jaar) heb je een extra BPM vrijstelling bij de aanschaf van de auto.
Voordelen & Nadelen: Auto Op De Zaak
Voordelen:
- Kosten aftrekbaar: Brandstof, onderhoud, verzekering en afschrijvingen zijn fiscaal aftrekbaar.
- Geen privé-investering: Je hoeft niet zelf een groot bedrag te investeren voor de aanschaf.
- Liquiditeit: Je behoudt meer privévermogen en cashflow.
- BTW-voordeel: De BTW op zakelijke autokosten is aftrekbaar, mits de auto voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt.
Nadelen:
- Bijtelling: De bijtelling kan een aanzienlijk bedrag zijn dat jaarlijks aan je inkomen wordt toegevoegd.
- Administratieve lasten: Bijhouden van een sluitende rittenadministratie is vereist om te bewijzen dat je minder dan 500 kilometer privé rijdt.
- Beperkt privégebruik: Voorzichtigheid is geboden om de 500 kilometer privégebruik niet te overschrijden, anders krijg je alsnog bijtelling.
Voordelen & Nadelen: Auto Privé
Voordelen:
- Geen bijtelling: Je hoeft geen bijtelling te betalen, wat een aanzienlijk belastingvoordeel kan opleveren.
- Vrijheid: Je hebt geen beperkingen in privégebruik.
- Geen zakelijke administratieve lasten: Geen noodzaak voor een rittenadministratie.
Nadelen:
- Geen fiscale aftrek: Je kunt de kosten voor brandstof, onderhoud en verzekering niet aftrekken van je winst.
- Geen BTW-voordeel: De BTW op de aanschaf en kosten van de auto kun je niet aftrekken.
- Volledige kosten bij jou: Alle kosten van de auto komen direct uit je privévermogen.
Wat is het voordeligst?
Of een auto op de zaak of privé voordeliger is, hangt af van je persoonlijke en zakelijke situatie. Hier zijn enkele overwegingen:
- Gebruik je de auto voornamelijk zakelijk en maak je weinig privé kilometers? Dan kan een auto op de zaak voordelig zijn, zeker als je de bijtelling kunt vermijden.
- Wil je de auto zakelijk kopen en veel privé gebruiken? Dan kan het goedkoper zijn om je privé auto zakelijk te gebruiken, omdat je bijtelling betaalt.
- Heb je behoefte aan maximale vrijheid en wil je geen administratieve rompslomp? Dan is privébezit aantrekkelijker.