Wat is ICP Aangifte?
De ICP Aangifte wordt ook wel Intracommunautaire Prestaties aangifte genoemd. Dit is een melding die Nederlandse ondernemers en bedrijven moeten doen bij de belastingdienst. Deze aangifte omvat een opgave van alle leveringen en diensten aan andere ondernemers in EU-Landen (B2B). De aangifte bevat de totaalprijzen en de BTW die in rekening is gebracht. Met deze aangifte kan de belastingdienst controleren of de correcte financiele gegevens zijn binnengekomen bij de andere EU landen.
Wanneer moet je ICP Aangifte doen
Als je goederen of diensten hebt geleverd aan een ander bedrijf in Europa ben je verplicht om dit te melden bij de belastingdienst. Dit is doorgaans eenmaal per kwartaal extra naast je omzetbelasting. Dit doe je alleen als er ook daadwerkelijk iets is om aan te geven. Je hoeft het dus niet te doen als er geen leveringen of diensten zijn geweest! Je kunt hieronder de exacte tijdschema's vinden:
Levering van alleen goederen
De timing voor de ICP-aangifte hangt af van je situatie. Als je uitsluitend goederen levert, moet je de aangifte indienen binnen bepaalde periodes. Verkoop je meer dan €50.000 aan goederen aan bedrijven in andere EU-landen, dan ben je verplicht om maandelijks aangifte te doen vanaf de maand waarin je de drempel overschrijdt. Blijf je vier opeenvolgende kwartalen onder deze grens, dan mag je weer per kwartaal aangifte doen.
Levering van alleen diensten
Als je alleen diensten verleent, kun je zelf kiezen hoe vaak je de ICP-aangifte doet: maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Wil je de aangifte jaarlijks doen, dan moet je daarvoor een vergunning aanvragen. Dit kan via de website van de belastingdienst. Het handigste is om dit per kwartaal te houden naast je omzetbelasting!
Levering van goederen en diensten
Bij het leveren van zowel goederen als diensten aan het buitenland, kun je ervoor kiezen om aparte ICP-aangiftes te doen voor goederen en diensten. Wij raden aan om dit naast je omzetbelasting te doen, aangezien je daar de gegevens vaak uit kunt trekken. Dit bespaart je jaarlijks veel tijd en kost geen extra werk!
Hoe moet ik de Aangifte indienen
Het indienen van de aangifte kan soms een behoorlijke klus zijn. Waar kan ik de omzet vinden en welke BTW hoort hierbij. Je kunt er voor kiezen om dit door een boekhoudkantoor zoals Balancify te laten doen of je gaat zelf aan de slag! Hieronder kun je een stappenplan vinden. Succes!
Stap 1: Verzamel de nodige informatie:
Om een ICP-aangifte te kunnen doen, heb je altijd het buitenlandse BTW nummer van je klant nodig. Vraag dit nummer direct op als je zaken gaat doen met een buitenlands bedrijf. Om er zeker van te zijn dat het BTW nummer klopt, kun je dit controleren in de Europese database (VIES). Zonder een geldig BTW nummer kun je geen ICP aangifte doen.
Stap 2: Toegang tot het formulier:
Het formulier 'Opgaaf ICP' vind je op de website van de Belastingdienst. Ga hiervoor naar 'Inloggen voor ondernemers' op de Belastingdienst website. Als alternatief kun je ook gebruikmaken van administratiesoftware voor het doen van de ICP-aangifte. Niet alle administratiesoftware heeft deze functie ingebouwd. Raadpleeg hiervoor eerst de software!
Stap 3: Vul de juiste gegevens in:
In rubriek 3b van het formulier ('Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU') vul je het totaalbedrag in van je intracommunautaire prestaties. Dit zijn de producten of diensten die je hebt geleverd binnen de EU. Let op dat dit alleen geldt voor leveringen aan buitenlandse ondernemers, niet voor particulieren.
Stap 4: Specificeren van de prestaties:
In rubriek 3 van de ICP-aangifte specificeer je de bedragen die je hebt ingevuld in rubriek 3b van de Btw-aangifte. Geef het BTW-nummer en het totaalbedrag van elke levering en/of dienst aan het buitenland op. Dit moet je doen voor elke verkoop aan een zakelijke EU-relatie.
Stap 5: Controleer en corrigeer indien nodig:
Controleer altijd of het totaalbedrag van de ICP-aangifte overeenkomt met het bedrag dat je hebt ingevuld bij de Btw-aangifte. Als er een verschil is, zoek dan uit waar het mis is gegaan en corrigeer dit.
Het is ook goed om te weten dat je geen BTW betaald over deze leveringen. Je krijgt het namelijk bij je voorbelasting weer terug, zodat het eindtotaal van de BTW op 0,- uitkomt!
Wat als je de aangifte bent vergeten?
Kun je de aangifte corrigeren?
Heb je ontdekt dat je een fout hebt gemaakt in je ICP-aangifte nadat je deze hebt ingediend? Geen zorgen, dat kan gebeuren. Je kunt deze fout eenvoudig corrigeren door in de volgende ICP-aangifte de juiste gegevens in te voeren. Je geeft dan aan dat het om een correctie gaat! Daarnaast kan het voorkomen dat je klant de goederen niet accepteert en retourneert. De website van de Belastingdienst biedt uitleg over hoe je in zulke gevallen je ICP-aangifte kunt corrigeren.